The Unmarried Mother

Mitt liv som vintage & inrednings fantast, mamma & nybliven fru

Åldersbestämma brudklänningar del5, 50-tal

Publicerad 2016-01-02 14:36:00 i Allmänt, Bröllop, Vintage,

50-talets brudmode var stor kontrast från 40-talets försiktiga brudmode. Under 50-talet hade fler äntligen råd att spendera större summor på sina brudklänningar därför finner man många vackra klänningar med släp och mycket tyg, gärna spets. Det exprimenterades även med längderna och formen på brudklänningarna. Det man ofta tänker på när man tänker på 50-talet är en kortare kjol med mycket vidd, även det återfinns bland brudklänningar. Getingmidjan är även någonting som symboliserar 50-talet vilket även återfinns bland brudklänningar. 

 Jag börjar med en klänning som jag fick gå in på många detaljer för att lyckas datera då den verkar hemmasydd, utan etiketter. Den är även insydd vid något tillfälle vilket till viss del har ändrat formen. Den här skönheten hade jag mycket väl kunnat tänka mig passa som en enklare brudklänning eller varför inte en tärnklänning på ett 50-talsbröllop.

Dragkjedjan är på sidan vilket är ett gott tecken på att den är mellan 30 till 60-tal. Dragkedjan är märkt "crown" och är troligtvisa från tidigt 50-tal. Den här klänningen har även flera sicksacksömmar. Sicksack maskinen blev inte tillgänglig för hemmabruk förrän 1947. Vid test av trådar från klänningen är det tydligt att materialet är bomull, både spetsen och undertyget. Bomull var ett mycket populärt material under 50-talet. 

 Brudmodet under 50-talet inspirerades bland annat av Grace Kellys underbrara brudklänning och klänningar helt i spets med släp blev därför väldigt inne. Den här underbara skönheten har ett lager helt i bomullsspets i bra kvalitet och är definitivt min drömklänning. Tyvärr är den flera storlekar för liten.

Klänningen har även knappar och band sydda för att kunna fästa upp det långa släpet. Jag älskar smarta lösningingar som det här för att göra klänningen lättare att använda under hela kvällen. 





Jag kan även bjuda på en klänning som min mormor hade på sin systers bröllop under 50-talet då hon var brudtärna. Den här klänningen har tyvärr inte blivit väl förvarad och har en hel del missfärgningingar, även många sömmar har gått upp därför är den här underbara 50-talaren mitt livs restaureringsprojekt, den är min storlek så jag kommer att med största försiktighet försöka att få den till ett skick så pass bra att jag någon dag kan använda den.

 

 

Om

Min profilbild

Supermom

Vintage älskande före detta ensamstående mamma, blivande fru & syvmamma.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela